Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Župan održao prijem za predstavnike Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave danas je održan prijem župana Darka Korena za predstavnike Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije. Župan je predstavnicima VZ KKŽ zahvalio na predanom radu tijekom prošle godine te poželio uspješan nastavak suradnje uz što manji broj intervencija u godini koja je pred nama.

„ S obzirom na okolnosti u kojima živimo te epidemiološke i prirodne nedaće koje su nas zadesile u protekle dvije godine, možemo biti zadovoljni što je godina iza nas relativno dobro završila. Jedan ste od najvažnijih temelja sustava civilne zaštite, pokazali ste i tijekom prošle godine da ste dobro organizirani te da oprema i ljudski kapaciteti kojima raspolažete predstavljaju garanciju sigurnosti za naše sugrađane. Županija će i dalje biti partner te ćemo u skladu s mogućnostima nastaviti s ulaganjima u edukaciju i opremu kako bi standard i uvjeti rada vatrogasaca bili na najvišem nivou“, istaknuo je župan te je uz zahvalu na požrtvovnosti i  profesionalnosti prilikom obavljana najtežih zadaća poželio zdravlje i sreću u budućem radu.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Darko Palaš je zahvalio na kvalitetnoj suradnji, pomoći  i dobrom odnosu koji Zajednica ima sa Županijom te dodao kako vjeruje da će županijski vatrogasni sustav sa svim svojim sastavnicama i dalje biti na najvišoj operativnoj i kvalitativnoj razini, kako i priliči jednoj od najvatrogasnijih županija u državi.

O stanju, broju intervencija i budućim planovima govorio je v.d. zapovjednika VZ KKŽ  Zvonimir Habijan koji je istaknuo kako je tijekom prošle godine na području županije zabilježeno isti broj požara kao i 2020.godine – njih 190 uz nažalost i četiri smrtna ishoda, a ukupno je zabilježeno 495 intervencija što je 48 intervencija manje nego 2020.godine.

Što se tiče plana nabave novih vozila i opreme, Habijan je kazao kako je za našu županiju iz nacionalnih sredstava u iduće dvije godine predviđena nabava tri vatrogasna vozila ukupne vrijednosti 4.5 milijuna kuna te zaštitna oprema u vrijednosti 360 tisuća kuna, dok bi prema nacrtu Nacionalne strategije razvoja vatrogastva u periodu 2021. – 2028. godinu u našu županiju u idućih osam godina trebalo stići 35 vatrogasnih vozila za različite namjene  te 500 kompleta zaštitne vatrogasne opreme. Zapovjednik Habijan se na kraju osvrnuo i na situaciju na području Gline i Petrinje na kojima je nakon potresa iz naše županije bilo angažirano 42 vatrogasnih vozila, 163 vatrogasaca, od čega 19 profesionalnih i 144 dobrovoljnih vatrogasaca.

Današnjem prijemu prisustvovali i zamjenik župana, ujedno i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te predstavnici požarnih područja Koprivnice, Križevaca i Đurđevca: Goran Matoničkin, Ivan Matosović i Alen Škudar.

Tekst i fotografije: Služba ureda župana Koprivničko-križevačke županije

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović