Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Za više od pola stoljeća humanog rada u vatrogastvu Ivan Matosović odlikovan Poveljom i plaketom s likom Đure Deželića za životno djelo

U Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Križevci u petak, 9. travnja 2021. godine, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković svečano je uručio je Ivanu Matosoviću ”Povelju i plaketu s likom Đure Deželića”. Riječ je o jednom od najviših vatrogasnih priznanja za životno djelo koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica.

– Danas svjedočimo povijesnom trenutku kako za naše Društvo tako i za našeg predsjednika kojem se dodjeljuje odlikovanje za životno djelo. Kruna je to cjeloživotnog rada i brojnih odricanja, kao i svih uloženih napora za dobrobit našeg društva – istaknuo je zamjenik predsjednika DVD-a Križevci Božidar Štubelj

– Ivan Matosović pristupio je, još kao učenik, davne 1969. godine DVD-u Križevci. Nakon završenog višeg obrazovanja zaposlio se u tvornici Čelik u kojoj je radio do 1987. godine kada odlazi raditi u Centar za zaštitu od požara Križevci, a 1990. godine imenovan je načelnikom Centra. Zakonom o vatrogastvu prelazi 1994. godine na rad u MUP RH u Policijsku upravu koprivničko-križevačku, gdje prvo obnaša dužnost područnog vatrogasnog zapovjednika, zatim načelnika Odjela zaštite od požara i civilne zaštite te potom voditelja Inspektorata unutarnjih poslova Policijske uprave koprivničko-križevačke.
Polovinom 2012. godine vraća se u Križevce i zapošljava se na radnom mjestu zapovjednika JVP Grada Križevaca, na kojem ostaje sve do 1. listopada 2019. godine kada odlazi u mirovinu. Ivan je veoma aktivan u VZG Križevaca gdje obnaša dužnost tajnika, u DVD-u Križevci je predsjednik, a u Vatrogasnoj zajednici Koprivničko-križevačke županije zamjenik predsjednika. Kao predavač za osposobljavanje vatrogasnih kadrova Ivan Matosović prenosi svoje bogato znanje i iskustvo mlađim naraštajima. Svojim znanjem i stručnošću pridonosi napretku i razvitku ne samo matičnog društva nego i šire vatrogasne zajednice. Vatrogasni je časnik prve klase i dugogodišnji vatrogasni sudac – rekao je Božidar Štubelj.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan prigodnim je riječima govorio o Ivanu Matosoviću s kojim ga, istaknuo je, povezuje 20 godina poznanstva i veoma dobre suradnje. Ivan je u svom radu u vatrogastvu uvijek bio požrtvovan, strpljiv i nepokolebljiv u borbi za dobrovoljno i profesionalno vatrogastvo, za koje je izuzetno mnogo dao, a posebice kao predavač za vatrogasna zvanja – kazao je Zvonimir Habijan.

Zapovjednik DVD-a Križevci i zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Mario Martinčević istaknuo je kako je ponosan na to što u VZG Križevaca dolazi ovako visoko priznanje, ističući da je Ivan Matosović bez dvojbe osoba koje ga je zaslužila.
– Svi možemo biti ponosni jer to je velika kruna za vas, a nakon toga i za sve u križevačkom vatrogastvu – kazao je Mario Martinčević.

Gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn čestitao je Ivanu Matosoviću izrazivši zadovoljstvo što jedno tako visoko priznanje za životno djelo dolazi u ruke velikog čovjeka.
– Križevci sa svojih 35 dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP-om grad su vatrogastva, a vatrogasci su uvijek prvi spremni pomoći kako u požaru i potresu tako i prilikom svih drugih nepogoda.  Kada dođe tako visoko priznanje koje je kruna rada naše Zajednice, moramo od srca čestitati našem sugrađaninu na tako velikom postignuću – rekao je Mario Rajn.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković podsjetio je na početke svoje suradnje s Ivanom Matosovićem i rekao:
– Zadovoljstvo mi je i čast da ti, kao glavni vatrogasni zapovjednik, mogu uručiti ono što si zaslužio. Ova nagrada govori o Ivanu, ovo je povelja za životno djelo koje je napravio u vatrogastvu i na čast je Ivanu, ali i svim pripadnicima DVD-a Križevci, Vatrogasne zajednice Grada Križevaca i Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Ganut divnim čestitkama, riječima i dobivenim odlikovanjem, veoma emotivan govor održao je Ivan Matosović, koji je posebnu zahvalu uputio Marijanu Vučetiću  kao čovjeku koji ga je usmjerio i utro njegov vatrogasni put.
– Kada sam odabrao vatrogasni put, bio sam svjestan da me na tom putu čeka svega i svačega, od jako lijepih stvari pa do onih manje lijepih i tužnih stvari. Bilo je više onih lijepih stvari, posebno druženja s vatrogascima na terenu. Spašavanje imovine i života također je dio naše djelatnosti i to me čini sretnim i veselim jer znam da sa svojim prijateljima vatrogascima i u teškim trenutcima za pogođene nedaćom – mi vatrogasci im pomažemo. Vezano za moj daljnji rad u vatrogastvu, vjerujem da će se moje znanje moći iskoristiti za dobrobit dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, mada je vrijeme da dođu mladi i preuzmu inicijativu i nastave naš uspješan i kvalitetan rad – rekao je na kraju Ivan Matosović.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović