Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Vatrogasci održali radni sastanak na Kalniku

U srijedu, 21. travnja 2021. godine na Kalniku je održan radni sastanak predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području Općine Kalnik i predstavnika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Radnom sastanku su nazočili: zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan,  v.d. predsjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Branko Vucikuja, tajnik VZG Križevci Ivan Matosović, koordinator Požarnog područja Križevci Marijan Sokolić, predstavnici DVD-a Kalnik predsjednik Saša Višak, tajnik Ivan Biškup i voditelj pomlatka Emanuel Benjak, kao i predsjednik DVD-a Kamešnica Marijan Đurec.

Radni sastanak održan je kako poradi skorašnjih održavanja izvještajno-izbornih skupština
DVD-a s područja Općine Kalnik kao i Vatrogasne zajednice Općine Kalnik. Na skupštini VZO-a će biti izabrano novo vodstvo, zapovjedništvo te članovi upravnog i nadzornog odbora, kako bi VZO Kalnik nastavio s normalnim funkcioniranjem, tako i glede upoznavanja čelništva VZ županije sa stanjem vatrogastva u Općini Kalnik.

Predstavnici nazočnih društava govorili su o problemima s kojima se svakodnevno suočavaju u svom radu, od kroničnog nedostatka financijskih sredstava za nabavu kvalitetne opreme i vozila, nedostatka mladih članova, nedovoljnog broja operativnih članova, pa do problema sa školovanjem i osposobljavanjem članova.

S obzirom da su pred nama izvještajne i izborne skupštine za novo mandatno razdoblje
2021.-2025. godine, zapovjednik VZ županije Zvonimir Habijan upoznao je nazočne s odredbama novog Zakona o vatrogastvu, obvezom donošenja novih Statuta za sve razine vatrogasnih organizacija kao i potrebnim uvjetima koje moraju ispunjavati kandidati za zapovjednike i njihove zamjenike središnjih DVD-a i VZO-a.

Vezano uz Vatronet, bazu podataka HVZ-a, sve vatrogasne organizacije obvezne su koristiti računalne aplikacije za evidenciju cjelokupnog članstva i operativnih vatrogasaca, evidenciju vatrogasne opreme i vozila kao i vatrogasnih intervencija te iste po nastaloj promjeni redovito ažurirati.

Nazočni su također upoznati s dosadašnjim aktivnostima vatrogasnih organizacija u provedbi mjera zaštite od pandemije širenja zarazne bolesti uzrokovane korona virusom, kao i aktivnostima angažiranih vatrogasaca s područja Koprivničko – križevačke županije na saniranju posljedica razornog potresa koji je nedavno pogodio Sisačko-moslavačku županiju.

Vezano za način i izvore financiranja vatrogasnih organizacija za redovnu djelatnost  pojašnjene su obveze i odgovornosti načelnika općine. Naime, sredstva za financiranje vatrogasne djelatnosti i aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasne zajednica općine te za nabavku nove vatrogasne opreme i vozila osiguravaju se u proračunu Općine Kalnik, čije područje pokrivaju.

Predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava dogovorili su se da će izborno-izvještajne skupštine svojih društava i VZO Kalnik održati najkasnije do 1. lipnja 2021. godine.

 

 

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović