Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Ostvaren san članova DVD-a Jankovac - nabavljeno je vatrogasno kombi vozilo

Mjesto Jankovac administrativno je u sastavu Općine Sokolovac. Na popisu stanovništva iz 1991. godine Jankovac je imao 71 stanovnika, a danas, poslije 30 godina, taj je broj je gotovo prepolovljen; naime sada u Jankovcu živi 40 stanovnika smještenih u 13 kuća, od čega su njih 11 djeca.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Jankovac osnovano je 6. lipnja 2017. godine, a osnovala ga je skupina 12 entuzijasta na čelu s današnjim zapovjednikom Danijelom Triplatom i predsjednicom Jelenom Piljak. Od samog početka svi članovi daju golemi doprinos kako u materijalnom tako i u financijskom smislu. Vlastitim sredstvima kupili su dio vatrogasne opreme i počeli s vatrogasnom djelatnošću.

U Društvu djeluje 11 operativnih vatrogasaca i petero izvršnih članova, od čega je njih 11 s liječničkim pregledom, a troje je vatrogasca osigurano u sastavu vatrogasnog voda.
U protekle četiri godine velika pažnja posvećena je obrazovanju kao i osposobljavanju članstva za neki oblik specijalnosti i to: jedan vatrogasac – specijalnost aparati za zaštitu dišnih organa, dvojica vatrogasca za rad s motornim pilama, dvojica vatrogasca za specijalnost vatrogasni strojar i dvojica vatrogasca za gašenje šumskih požara i prijevoz helikopterom.
Osposobljavanja za zvanja u dobrovoljnom vatrogastvu uspješno je završilo 14 članova i to: dvojica ispitana vatrogasaca, 8 vatrogasaca I. klase, dvojica vatrogasna dočasnika i dvoje vatrogasnih časnika.

Djeluju u sastavu VZO Sokolovac i Društvo su s najvećim brojem djece u odnosu na broj stanovnika. Imaju 14 članova vatrogasnog pomlatka (djeca od 6 do 12 godina), koja su temelj  opstojnosti DVD-a.

Tijekom 2020.godine članovi Društva sami su kupili vatrogasni kamion marke Deutz, tip Magirus, model 170 D, 1973. godište, kojim su do sada odradili jednu požarnu kao i četiri tehničke intervencije.

Kruna njihova četverogodišnjeg rada nabava je neophodnog vatrogasnoga kombi-vozila marke Renault, model Trafic. U petak, 19. ožujka 2021. godine, uza svestranu pomoć predsjednika DVD-a Martijanec Saše Lenčeka, kombi-vozilo stiglo je u Jankovac. Vozilo će služiti za prijevoz vatrogasaca na intervencije kao i za prijevoz pomlatka na vatrogasna natjecanja.

S obzirom na to da Društvo djeluje na području Općine Sokolovac, koja je do sada uvijek financijski pomagala vatrogastvo, članovi DVD-a Jankovac nadaju se da će Općina Sokolovac, shodno odluci Upravnog odbora VZO Sokolovac uskoro i njima doznačiti 30.000 kuna za isplatu -vozila.

Društvo se može pohvaliti i sa svojih 14 pomažućih članova koji financijskim i drugim potporama pomažu u ostvarivanju ciljeva i zadataka DVD-a Jankovac

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović