Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Oprezno s korištenjem božićnih dekoracija

 
Bliži nam se vrijeme ukrašavanja domova i paljenje adventskih svijeća

Važno je pridržavati se savjeta vatrogasaca jer je u ovome razdoblju povećana opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja dekoracija.

Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju se bez nadzora u blizini božićnog drvca.
Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Brzo se osuši i potrebno mu je svega 30 sekundi da izgori i zahvati okolni namještaj stoga se ne smije se postavljati u blizini izvora topline niti je preporučljivo koristiti prskalice na božićnom drvcu.

Pridržavanjem ovih savjeta zajednički možemo uživati u nadolazećem blagdanskome razdoblju, bez požara i nesreća. Također, kako bi upozorili građane na potencijalne opasnosti od izbijanja požara zbog neispravnih dekoracija, Hrvatska vatrogasna zajednica tijekom prosinca provodi preventivnu kampanju. Tako su prigodni plakati s porukama postavljeni diljem Hrvatske, a radijski i TV spotovi emitiraju se na nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi približili savjete građanima“, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Podsjetio je kako u slučaju da primijetite požar odmah nazovete vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović