Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Održano svečano otvorenje Vatrogasnog doma DVD-a Đelekovec

U subotu, 7. kolovoza 2021. godine u Đelekovcu je održano svečano otvorenje Vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đelekovec. Dom je izgrađen protekle, 2020. godine međutim otvorenje se tada nije održalo poradi pandemije izazvane koronavirusom.

Projekt za rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma zadovoljio je 2019. godine uvjete na natječaju mjere 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“  iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i za njegovu su realizaciju pristigla bespovratna financijska sredstva iz fonda Europske unije u iznosu
3.100.000 kn, a realizaciju projekta pomogla je i Općina Đelekovec s iznosom od 150.000 kn.

Na početku svečanosti sve nazočne pozdravila je načelnica Općine Đelekovec Lara Samoščanec. ”Drago mi je da su nam konačno okolnosti dozvolile da se okupimo i svečano proslavimo otvorenje vatrogasnog doma. Što se tiče vatrogastva mislim da se svi možemo složiti da su vatrogasci nešto što je neizostavno, što treba njegovati, što svakako moramo i dalje ohrabljivati. Izgradnja ovog, novog doma će ne samo unaprijediti vatrogastvo već će pružiti i prostor za rad drugim udrugama, što će unaprijediti društveni život u Đelekovcu” – rekla je načelnica Samošćanec.

Potom je sve nazočne pozdravio i predsjednik DVD-a Đelekovec Marijan Posavec, zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji ovog hvale vrijednog projekta.

Zamjenik zapovjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije i zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić čestitao je članovima DVD-a Đelekovac na prekrasnom vatrogasnom domu, istaknuvši da u našoj županiji djeluje preko 140 dobrovoljnih vatrogasnih društava a jedino je DVD Đelekovec od svih društava u županiji uspio dobiti tolika bespovratna financijska sredstva iz EU fondova.

Svetu misu predvodio je vlč. Silvio Košćak, mag. theol., koji je potom posvetio vatrogasni dom.

Čast da presijecanjem vrpce službeno otvorio novi vatrogasni dom pripala je zamjeniku župana Koprivničko-križevačke županije Ratimiru Ljubiću.
”Svaka investicija u vatrogastvo i unapređenje zaštite i spašavanja jako je dobra pogotovo kada su to financijska sredstva iz Europske unije, bespovratna sredstva. Zahvala i Općini Đelekovac koja je sufinancirala realizaciju projekta. U svakom slučaju ovo je jedna nova vrijednost u našem vatrogastvu, čestitam svima koji su sudjelovali u realizaciji cijelog projekta i nadam se da će i u budućnosti biti takvih investicija u našoj Županiji” – rekao je zamjenik župana Ljubić.

Nakon svečanog otvaranja doma, nazočni gosti i domaćini veoma pozorno i s radošću su pregledali prostorije novog vatrogasnog doma.

Pri kraju svečanosti, domaćini su za sve nazočne pripremili domjenak uz taktove glazbenog sastava Quattro.

Cjelokupni svečani program, veoma stručno i kvalitetno vodila je Jelena Dolenec.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović