Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Održana sjednica koordinacije Vatrogasnih zajednica županija Sjeverozapadne Hrvatske

Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije bila je domaćin sjednice koordinacije Vatrogasnih zajednica županija Sjeverozapadne Hrvatske. Uz predstavnike VZŽ Krapinsko-zagorske, VZŽ Varaždinske, VZŽ Međimurske sjednici je prisustvovao zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, koji je pozdravio prisutne u ime župana Darka Korena, te naglasio dobru suradnju Koprivničko-križevačke županije i vatrogasnih organizacija. Istaknuo je važnost vatrogasaca na svim područjima društvenog života, kao i njihovu neizostavnu ulogu u spašavanju ljudi i imovine. Vatrogasci su uvijek imali podršku i pomoć Koprivničko-križevačke županije u svim segmentima rada i djelovanja.
Sjednici su prisustvovali predsjednik VZO Rasinja, kao i predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja.

Predsjednik koordinacije Stjepan Skuliber pozdravio je prisutne u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, naglasivši dobru suradnju naše koordinacije, te je potom predložio dnevni red sjednice. Na sjednici su razmatrana pitanja oko delegiranja predstavnika naše koordinacije u pojedina tijela i odbore HVZ-a.

Za tijela i odbore Hrvatske vatrogasne zajednice iz Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije predloženi su Darko Piškor, Danijel Topalović, Matija Markešić, Ivan Golubić i Davor Nemedan.

Prisutni su upoznati s narednim zadacima oko polaganja ispita za vatrogasne suce, te s održavanjem državnog vatrogasnog natjecanja za vatrogasnu mladež.
Tijekom rasprave istaknut je problem financiranja redovnog servisa i pregleda vatrogasnih vozila i opreme, koja su nabavljena putem projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH“, a za koje cijena iznosi gotovo 100.000,00 kuna godišnje.

Istaknuto je da iako radimo i živimo u vremenu koje je obilježila pandemija koronavirusa moramo nastojati  održati naše zajedništvo, i da u narednom razdoblju svojim radom doprinosimo popularizaciji vatrogastva i uključivanju mladih u vatrogasne organizacije.  U svim vatrogasnim organizacijama ovo vrijeme pandemije ostavilo je trag na našem radu kako na provedbi osposobljavanja, natjecateljskom  radu  s ekipama, ali i na suradnji sa školama i dječjim vrtićima, kao i na samoj promociji vatrogastva.

Također, istaknuta je važnost Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda nadležnog za vatrogastvo, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom. Svojim radom i aktivnostima moramo doprinijeti radu i ugledu Hrvatske vatrogasne zajednice u cjelini.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović