Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

GVZ Slavko Tucaković održao radionicu u Svetom Petru Orehovcu

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, održao je 24. veljače 2022. godine radionicu u prostorijama
Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu.
Tema radionice bila je „Tehnički zbor vozila i opreme VZO Sveti Petar Orehovec“.
Na radionici su pored vatrogasaca s područja Općine Sveti Petar Orehovec i okolnih mjesta, nazočili zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije
Zvonimir Habijan i načelnik općine Franjo Poljak.

U kojem će postotku vatrogasna intervencija biti uspješna ovisi o nizu faktora, a ključan je vatrogasac, koji se stalno mora educirati, poglavito na polju novih tehnologija.
Radionica je bila jedinstvena prilika za edukaciju i to od prvog čovjeka vatrogastva, koji je govorio o najnovijim tehnologijama, iznosivši  mnoštvo primjera kao i vlastita iskustva.

Dobrovoljna vatrogasna društva bezbroj su puta pokazala, da su njihovim članovima  hrabrost, požrtvovnost i nesebično pomaganje prilikom svih oblika ugroze više od poziva, to je način i stil života. U budućem razdoblju potrebno je nastaviti s daljnjim održavanjem dobre infrastrukture, razvojem dobrovoljnog vatrogastva sukladno razvojnim projektima, te kontinuirano ulagati u vatrogastvo i sustav zaštite od požara.

Nezaobilazan dio radionice bila je i analiza vatrogasnih vozila koje posjeduje VZO Sveti Petar Orehovec. Posjetitelji su s posebnom pažnjom razgledavali vatrogasna vozila, opremu i tehniku kojom se koriste vatrogasci u svojem radu. Zapovjednik Tucaković pojasnio je mnoštvo detalja vezanih kako za sama vatrogasna vozila tako i za opremu u istima.
U sklopu tehničkog zbor vozila, sudjelovala je i JVP-a grada Križevaca s novim kratkim navalnim vozilom u kojem su sudionici mogli vidjeti najnoviju opremu za gašenje požara kao i opremu za spašavanje u nesrećama. Na ovaj način, na licu mjesta bila je usporedba  najnovije tehnologije i vozila s vozilima i opremom koju posjeduje VZO Sveti P. Orehovec.

Na kraju radionice, nazočnima su se obratili predsjednik VZO Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, općinski načelnik Franjo Poljak i zapovjednik VZŽ Zvonimir Habijan, svi redom pohvalno su govorili o radionici kao važnom čimbeniku u razvoju i promociji vatrogastva, zahvalivši se  glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću na dolasku i realizaciji radionice.
Predsjednik Hendelja zahvalio je i JVP grada Križevaca na dolasku i sudjelovanju u radionici s vozilom i ljudstvom.

Ova radionica Vatrogasne zajednice Općine Sveti Petar Orehovec održana je u sklopu ciklusa radionica „Od prevencije do intervencije: DVD primjer društvene kohezije“, i njezin je cilj promoviranje vatrogastva na svim dobnim razinama.

Radionica „Tehnički zbor vozila i opreme VZO Sveti Petar Orehovec“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“ čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović