Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Održana je sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije

Dana 18. veljače 2021.godine u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac održana je sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije. Sjednicu Predsjedništva vodio je predsjednik p.o. Branko Vucikuja, koji je na početku pozdravio sve nazočne i predložio dnevni red koji je jednoglasno usvojen.

Od gostiju sjednici su nazočili zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća grada Đurđevca Željko Lacković i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Na početku sjednice, u ime domaćina sve nazočne pozdravio je zapovjednik JVP Đurđevac Matija Markešić. U ime grada Đurđevca nazočnima se obratio gradonačelnik Hrvoje Janči.
Sve nazočne je pozdravio i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je pohvalio dosadašnji rad svih vatrogasaca, zahvalivši se svima na humanom radu i djelovanju a naročito tijekom ispomoći na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije. Ljubić se je osvrnuo i na dobijeno vatrogasno vozilu koje je stiglo u JVP Đurđevac kao i na kupljenu opremu za potrebe JVP Đuđevac za koju je iz proračuna krajem prošle godine izdvojeno 32.000,00 kuna, naglasivši da je ”županija vatrogascima uvijek bila na raspolaganju za svu potrebnu pomoć i podršku, a to će činiti i nadalje”.
Nakon pozdravnih govora, Predsjedništvo je nastavilo rad shodno donesenom dnevnom redu.
Zapisnik s prošle sjednice Predsjedništva pročitala je tajnica Mirjana Futač. Članovi Predsjedništva jednoglasno su usvojili zapisnik.

S obzirom da dosadašnjem zapovjedniku VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimiru Habijanu izlazi mandat, raspisan je natječaj na koji pristigla samo jedna prijava. Nakon pregleda prijave jedinog kandidata, dosadašnjeg zapovjednika Habijana, koji ispunjava sve uvjete iz natječaja Predsjedništvo je jednoglasno donijelo odluku  kojom se dosadašnjem zapovjedniku županijske Vatrogasne zajednice Zvonimiru Habijanu daje suglasnost za još jedan mandat.

Nakon toga došao je na red i novi statut VZ Koprivničko križevačke županije koji je u kratkim crtama predstavio predsjednik Branko Vucikuja. Tijekom diskusije došlo je do novih prijedloga i zamjerki od strane delegata Ivana Matosovića, Nikole Sočeva, Ivana Premca, Marijanke Đođ.
Na statut su se osvrnuli i Vladimir Piškor i Ivan Golubić, predloživši da se odredi tim ljudi koji će sve izneseno promijeniti i doraditi statut. Predsjedništvo je donijelo odluku da Vladimir Piškor, Ivan Golubić i Ivan Matosović u što kraćem roku odrade sve potrebito kako bi se statut na slijedećoj sjednici usvojio.
Sve nazočne je o intervencijama tijekom 2020. godine kao i tijekom siječnja 2021. godine upoznao zapovjednik Zvonimir Habijan, koji je naveo da je 2020. godine ukupno bilo evidentirano 543 događaja od čega 190 požarnih i 283 tehničkih intervencija. U mjesecu siječnju 2021. godine bilježimo 47 događaja, od čega 7 požarnih i 35 tehničkih intervencija.

Također, sve informacije vezane za dislokacije naših vatrogasaca tijekom 2020. godine kao i tijekom siječnja 2021. godine iznio je zapovjednik Habijan. Iz svega prezentiranog bilo je evidentno da je tijekom 2020. godine na redovnim dislokacijama za trajanja turističke sezone na području Nacionalnog parka Brijuni i otoka Lastovo bilo  angažirano ukupno 83 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila, od čega 52 profesionalna i 31 dobrovoljna vatrogasca.

Nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije na vanrednu dislokaciju 29. 12. 2020, godine na područje grada Petrinje upućeno je 18 vatrogasnih vozila razlićitih namjena i 63 vatrogasca s opremom za spašavanje iz ruševina.

 Na području Gline i Petrinje u 5. smjena od 03.01. do 15.01.2021. godine ukupno su angažirana 42 vatrogasna vozila razlićitih namjena te 163 vatrogasaca, od čega njih 19 profesionalnih i 144 dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom dislokacija nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca

U ime Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije  zapovjednik Zvonimir Habijan zahvalio se svim vatrogascima koji su se nesebično uključili organizirano ili samostalno preko svojih udruga ili zajednica u pružanje pomoći stanovništvu na saniranju posljedica potresom porušenog područja Sisačko – moslavačke županije.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović