Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Održan radni sastanak predstavnika VZO Novigrad Podravski i predstavnika VZ Koprivničko-Križevačke županije

 

Dana 1. travnja 2021. godine u dvorani Vatrogasnog doma u Novigradu Podravskom održan je radni sastanak predstavnika Dobrovoljnih vatrogasnih društava koja djeluju na području Općine Novigrad Podravski i predstavnika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Radnom sastanku su nazočili: v.d. predsjednika VZ Koprivničko-križevačke županije Branko Vucikuja,

zapovjednik VZKCKŽŽ Zvonimir Habijan,  izvjestitelj VZKCKŽŽ Krešimir Juratović, načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, zapovjednik VZO Novigrad Podravski Miroslav Ranilović, predstavnici DVD-a Novigrad Podravski Dražen Paligač, Ivana Županić Rumek, Božidar Đurinčić, predstavnici DVD-a Delovi Slavko Hladila i Anđelko Plantak, predstavnici DVD-a Borovljani Monika Mikec i    Mišel Nemec i viši stručni suradnik za društvene djelatnosti Melita Puhalo.

 

                Krešimir Juratović je u ime domaćina vodio radni sastanak, na samom početku pozdravio je sve nazočne, zahvalivši se općinskom načelniku i nazočnim članovima VZO-a i DVD-ova kao i predstavnicima VZ KCKŽŽ na dolasku.

 

Radni sastanak je sazvan uslijed potrebe za održavanjem izvještajno-izborne skupštine VZO Novigrad Podravski na kojoj će biti izabrano novo vodstvo i zapovjedništvo te članovi upravnog i nadzornog odbora VZO Novigrad Podravski, kako bi VZO Novigrad Podravski ponovno počeo normalno funkcionirati i obavljati svoje zadatke.

 

Predstavnici nazočnih društava iznijeli su problematiku s kojom se suočavaju u svom radu, od nedostatka pomlatka, nedovoljnog broja operativnih članova, školovanih i osposobljenih kako časnika i dočasnika tako i ostalih članova. Svi su se složili da financije nisu problem jer je Općina Novigrad Podravski voljna financijski pomagati ali je problem organizacija u samoj VZO gdje poslovi trenutno stoje, a dosadašnjem je vodstvu istekao i mandat.


O problematici u radu samih društava i VZO govorili su v.d. predsjednik Branko Vucikuja i zapovjednik Zvonimir Habijan, koji su ukazali na dosadašnje probleme vezane za unos podataka u Vatronet, ne funkcioniranja VZO, novim zakonskim uredbama u sklopu Zakon o vatrogastvu. Isti su istaknuli da je uslijed donošenja novog Zakona o vatrogastvu potrebno u svim društvima održati izvještajno-izborne skupštine i donijeti novi Statut kako u društvima tako i u VZO Novigrad Podravski.

Općinski načelnik Zdravko Brljek kroz svoj govor istaknuo je da vatrogasci imaju punu podršku Općine Novigrad Podravski, od redovnih financijskih sredstava pa do dodatnih sredstava koje je općina voljna izdvojiti za školovanje i obrazovanje mladih vatrogasaca. Načelnik Brljek, dogovorio je s dosadašnjim vodstvom VZO predaju kompletne dokumentacije kojom VZO raspolaže i pečata na zapisnik službenici u Općini Novigrad Podravski  Meliti Puhalo, koja dokumentacija će se naknado dostaviti kako novom vodstvu VZO Novigrad Podravski tako i u VZ KCKŽŽ.

 

Predstavnici društava su raspravljali i dogovorili se da će svaki DVD za skupštinu predložiti svoje članove poradi izbora u tijela VZO Novigrad Podravski sa željom da se što žurnije pokrenu aktivnosti VZO-a. Kroz razgovor svi nazočni članovi društava su potvrdili da ima potencijala za školovanje i osposobljavanje mladih ljudi koji bi stekli vatrogasna zvanja i činove te bi tim slijedom bilo više kandidata tijekom izbora za predsjednika i zapovjednika VZO-a u budućnosti.

Svi predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava su se usuglasili da se izborno-izvještajna skupština VZO Novigrad Podravski održi 17. travnja 2021. god. u Vatrogasnom domu u Novigradu Podravskom.

 

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović