Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

JVP Grada Križevaca dobila tri nova vatrogasna vozila

U srijedu, 8. rujna 2021. godine u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Križevaca održana je svečana primopredaja  novih vatrogasnih vozila.  Vozila su dobivena  u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, kojeg je uspješno realiziralo  Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom. JVP je dobila tri nova vatrogasna vozila – kratko navalno vozilo, autocisternu i terensko pick-up vozilo, čija je ukupna vrijednost oko četiri milijuna kuna.

Primopredaji vozila nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković,
p.o. predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Branko Vucikuja,
v.d. zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, gradonačelnik Mario Rajn, zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Mario Martinčević, dekan i župnik Župe svete Ane u Križevcima preč. Stjepan Soviček, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc  te djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca.

Na samom početku svečane primopredaje, v.d. zapovjednik JVP Grada Križevaca Marijan Sokolić podnio je prijavak glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću, koji je potom izvršio smotru postrojenih vatrogasaca.
Marijan Sokolić zahvalio se Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, VZŽ te gradskoj vlasti na pomoći i odluci da križevačka JVP dobije nova, potpuno opremljena vozila.
– Veoma mnogo ste nam pomogli ovom modernizacijom, hvala vam svima koji ste pomogli da dobijemo ova vrijedna vozila. Bilježimo se i dalje za pomoć, potreba za ovakvom vrhunskom opremom uvijek postoji. Potrebno je istaknuti da smo zahvaljujući ovom projeku u veliko pomogli i našim prijateljima iz DVD-a Sveti Petar Čvrstec i DVD-a Sveti Petar Orehovec kojima smo darovali naša starija vozila na korištenje i daljnji rad – rekao je Sokolić

Gradonačelnik Mario Rajn istaknuo je kako je ovo velik dan za Grad Križevce, jer iako su povećana financijska sredstava za rad javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Križevaca, bez potpore države bilo bi nemoguće  realizirati modernizaciju javne vatrogasne postrojbe. Zahvalio se glavnom vatrogasnom zapovjedniku i Ministarstvu unutarnjih poslova, napomenuvši da su općine Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec dobivenim vozilima javne vatrogasne postrojbe postale sigurnije.

Čestitkama na novim vozilima pridružio se i župan Darko Koren rekavši kako naša županija  spada u sam vrh vatrogastva a da su Križevci najvatrogasniji grad u Hrvatskoj. Istaknuo je važnost uloge Županije u vatrogastvu koja usmjerava i objedinjuje sve ključne politike vezane za vatrogastvo.
– To činimo jako dobro i predano te nastojimo u skladu s ovlastima i mogućnostima osigurati optimalne uvjete za naše vatrogasce. Ova primopredaja vozila je događaj koji mnogo znači ne samo za križevački JVP već i za cijeli sustav ovog područja. Uz naše hrabre vatrogasce, tehnika je ključ uspjeha, a s obzirom na kvalitetu vozila i opreme ovo je veliki iskorak. Svima još jednom čestitam i želim što manje intervencija u budućem radu – rekao je župan Koren

Nazočnima se potom obratio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je istaknuo da je u okviru ovog projekta nabavljeno 91 vatrogasno vozilo, te da je u protekle dvije i pol godine za jedinice lokalne i područne samouprave osigurano preko 400 vozila. Istaknuo je da je sklopljen novi ugovor s Ministarstvom poljoprivrede kroz koji će se tijekom 4 godine utrošiti 33 miliona kuna na nabavu  šumskih vozila, a da je njih 4 do pet planirano za našu županiju.

– Veliko vam hvala na zajedničkim naporima na poboljšanju vatrogasnog sustava, čime podižemo sigurnost svih građana. Zahvaljujem i Vladi RH koja je prepoznala vatrogastvo kao jedan od stupova domovinske sigurnosti, uz vojsku i policiju, ravnopravni smo član sustava za koordinaciju domovinske sigurnosti što je velik iskorak. Iskazali smo se tijekom kriznih situacija i pokazali našu prilagodljivost rješavanju različitih ugroza te ćemo zajedničkim snagama s Vatrogasnom zajednicom Koprivničko-križevačke županije nastaviti unaprjeđivati vatrogastvo. Želim vam da nova vozila što više koristite za vježbe, a manje za intervencije – rekao je Tucaković.

Nakon prigodnih govora i svečane primopredaje, uslijedio je blagoslov vatrogasaca i vozila, a molitvu posvete predvodio je župnik preč. Stjepan Soviček. Po završetku molitve svi uzvanici veoma pozorno su razgledali vozila i opremu.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović