Vatrogasna zajednica Koprivničko-Križevačke županije

Javna vatrogasna postrojba Đurđevac dobila vrijedno vatrogasno vozilo

U utorak 16. veljače 2021. godine održana je Policijskoj akademiji u Zagrebu svečana primopredaja prvih 20 od 94 vatrogasnih vozila nabavljenih u sklopu projekta ”Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske”.

Ovoj svečanoj primopredaji nazočili su Davor Božinović dr. sc., potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova, Marko Markić ravnatelj Uprave za programe i projekte EU izaslanik ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislava Ćorića, Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, i drugi uzvanici te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila.

“Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske” je projekt koji je realiziran u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020.  a vodi ga Ministarstvo unutarnjih poslova.  Cilj projekta je povećanje spremnosti, funkcionalnosti i kapaciteta vatrogasnog sustava u Republici Hrvatskoj, a isti se s 85% financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj

U svojem govoru na početku svečanosti Slavko Tucaković  GVZ RH rekao je – ”Ovo je povijesni trenutak za hrvatsko vatrogastvo, zahvaljujem se svima uključenima u projekt jer ste pokazali veliku brigu za hrvatsko vatrogastvo i ojačali operativnost naših vatrogasaca koji su uvijek spremni intervenirati i pomoći ugroženim građanima”.

Ministar Božinović je istaknuo – ”Zadaća institucija je omogućit hrabrim ljudima iz vatrogastva i ostalih službi da obave posao na najbolji mogući način, a za to su im potrebna najbolja vozila i vrhunska oprema. Ovo su naši vatrogasci zaslužili, najbolja vozila koje europska tehnologija nudi – rekao je ministar Božinović i još jednom se zahvalio vatrogascima na svemu što rade, od požara do potresa. Posebno je istaknuo da dva vozila odlaze postrojbama u Sisačko-moslavačku županiju. Ministar je najavio i nove projekte nabave među kojima se ističe nabava 3 helikoptera za Civilnu zaštitu, 2 protupožarna zrakoplova Canadair i moderni sustavi upozorenja u slučaju katastrofa”.

Prva iz naše, Koprivničko-križevačke županije vatrogasno vozilo dobila je Javna vatrogasna postrojba Đurđevac, a radi se o navalnom vozilu dugog podvozja marke Mercedes-Benz Atego. U ime JVP Đurđevac ugovor je potpisao zapovjednik Matija Markešić a čast da vozilo doveze u Đurđevac pripala je njegovom zamjeniku Alenu Škudaru.
Tijekom svečanosti Markešić i Škudar nisu krili zadovoljstvo što je upravo JVP Đurđevac odabrana i prva dobila ovakvo multifunkcionalno vatrogasno vozilo s mnogo opreme, vrijedno gotovo 3.000.000,00 kuna.

Uzvanici na čelu s glavnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem i ministrom Davorom Božinovićem  obišli su sva vozila i predstavnike vatrogasnih postrojbi među ostalim i JVP Đurđevac. Tijekom obilaska, uzvanicima su ukratko predstavljene mogućnosti i oprema vatrogasnih vozila.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović